solunum yetmezliği tipleri - An Overview

Wiki Article

Hangi sebepten olursa olsun nefes alma konusunda sorun yaşayan kişiler mutlaka en kısa sürede uzman hekime başvurması gerekir. Kısa sürede tedavi altına alınmazsa akciğer yetmezliği yoğun bakım sürecine geçilebilir.

önemli klinik tablo “Dağ hastalığıdır”. Bu rakıma bağlı olarak yükseklerde solunan havanın parsiyel

Trakea: Havanın akciğerlere geçişini sağlayan bir borudur ve kıkırdak halkalarla desteklenmiştir.

görülür. Hem gündüz hem de gece nefes darlığı görülür, üst solunum yolu enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu gibi hastalıklar sık tekrarlar ve tedavi süresi uzundur.

Kronik solunum yetmezliği çeşitli komplikasyonlara yol açabilir, bunlar arasında şunlar yer alır:

Tedavi süreci hastanın durumuna göre planlanır ve tedavide solunum yetmezliğine neden olan hastalıkların tedavisi ön plandadır. Akut solunum yetmezliklerinde hızlı bir şekilde nedene yönelik tedavi başlanmalı ve oksijen desteği ile kan oksijen saturasyonu ninety’ın üzerinde tutulmaya çalışılmalıdır.

    Bebek ve çocuklarda daha belirgin olmak üzere ağız mukozasında solukluk ve solunum yetmezliği siyanozun gözlenmesi de solunum probleminin varlığını gösteren bir bulgudur.

Ventilasyon genellikle solunum bozuklukları durumunda kullanılırken, oksijen uygulaması genellikle akciğer yetmezliğinde hastalığın neden olduğu oksijen eksikliğini telafi etmek için kullanılır.

Hastanın durumuna göre farklı tedavi planları oluşturulmakta ve solunum yetmezliğine neden olan hastalık tedavi edilmektedir. Bunun için öncelikle hastaların sigarayı bırakması ve toksin madde solunması gereken işlerden ayrılması gerekmektedir.

Fizik muayene ile solunum yetmezliği şüphesinin oluşmasının ardından tanıyı kesinleştirmek solunum yetmezliği nedir ve solunum yetmezliğine neden olan durumu tespit etmek solunum yetmezliği içwithin aşağıdaki gibi kimi tetkikler yapılabilir:

Oksijen tedavisinde amaç kana olması gereken oksijen seviyesini geri kazandırmak, hastanın yaşam kalitesini ve performansını iyileştirmektir. Kronik solunum yetmezliğinde uzun süreli oksijen tedavisi uygulanmaktadır.

    Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım ataklarında hastayı rahatsız eden bulgular özel bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil yardım isteyebilmekte ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.

Solunum yetmezliği tedavileri, altta yatan solunum yetmezliği tipleri sorunlara bağlıdır. Bu nedenle solunum yetmezliğine neden olan faktörlerin tedavilerine bağlı olarak iyileşme süreleri değişir.

Solunum yetmezliğinin şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve etkilenen organlar buna göre farklılık gösterebilir. Hafif solunum yetmezliğinde, etkilenen birincil organ nefes darlığı, öksürme ve hırıltı gibi semptomlarla akciğerler olabilir.

Report this wiki page